Vlad Ţepeş – personajul istoric

  Fiul lui Vlad Dracul şi deci urmaş al lui Mircea cel Bătrân, Vlad Ţepeş este domnul român cel mai renumit din lume. Din păcate această celebritate s-a datorat mitului Dracula, născut din cartea romancierului Bram Stocker. Acesta s-a inspirat din povestirile saşilor despre cruzimile făcute de Vlad, fără să-i analizeze şi părţile bune. Dacă povestirile germane îl prezintă ca pe un vampir, în schimb cronicile slavone îl prezintă ca fiind un domn extrem de dur, dar drept.

            Într-adevăr domnului muntean îi plăceau exagerările atunci când îi executa pe adversarii săi, în acest sens existând o mulţime de povestiri, iar ţeapa era instrumentul său preferat pentru tortura şi moartea celor condamnaţi. Era un om extrem de suspicios, înconjurat de un grup restrând de prieteni, care l-au urmat în pribegie. Viaţa sa scurtă a fost extrem de zbuciumată, fiind când ostatic la turci, când pribeag prin Transilvania şi Moldova, urmărit permanent pentru a fi ucis, deoarece era fiu de domn şi putea revendica tronul. Din cei 45 de ani ai vieţii sale, el nu a avut decât puţin timp (şase ani) şanse de realizare, pe care le-a folosit din plin atât pe plan intern, cât şi pe plan extern.

broimp

            Fără să ţinem cont de Povestirile germane, care oricum sunt subiective, deoarece Vlad era duşmanul saşilor, dar nici de cele slavone, analizând la rece faptele lui, vedem că el este de fapt primul domn reformator, chiar dacă pentru a-şi realiza ce şi-a propus a folosit mijloace care au răspândit groază printre adversari, dar fără teroare şi groază aceste realizări nu se puteau face în timp aşa de scurt.

Politica internă:

  • s-a bazat pe acţiuni care să-i asigure stabilitatea tronului, pentru aceasta lovea în marea boierime, care, de cele mai multe ori, îi trăda pe domnii autoritari. De aceea, el pune în Sfatul domnesc numai oameni de încredere, unii fiind moldoveni sau ardeleni, fără nicio legătură cu marile familii de boieri din ţară. De asemenea, ia măsuri radicale împotriva hoţilor, leneşilor, trădătorilor, pentru toţi folosind ţeapa. În scurt timp flagelul hoţiei va dispărea, încât s-a ajuns ca obiectele pierdute să fie găsite în acelaşi loc de păgubaş, chiar după mai multe zile. După aceea, Vlad ia măsuri favorabile negustorilor locali, introducând un sistem vamal protecţionist împotriva negustorilor saşi din Braşov şi Sibiu (aceştia nu mai aveau voie să cumpere mărfuri direct de la producători, ci de la negustorii autohtoni). Din acel moment (1459) în Braşov şi Sibiu saşii vor pregăti mulţi pretendenţi la tronul lui Vlad, iar domnul muntean va arde în mai multe rânduri cele două oraşe.

Politica externă:

  • va fi dominată ca şi la predecesorii săi de luptele cu turcii. Deşi vine în ţară ca om al turcilor, el îşi schimbă repede optica şi se va ridica împotriva lor. Mai întâi şi-a întărit armata cu o gardă personală formată din mercenari (2000-3000 de oameni) şi ridică în rândul micilor boieri chiar oameni simpli, care se remarcaseră pentru fapte de arme. „Oastea cea mică” (gardă, curteni, steagurile boierilor) se pare că nu depăşea 10-12000 de oameni, iar „oastea cea mare” ajungea cu contingentele ţăranilor liberi la 30000.
  • în 1459, Vlad refuză să mai plătească tributul care era de 10000 de galbeni şi reprezenta o povară pentru ţară. Răzvrătirea sa coincide cu intenţia Papei de a organiza o cruciadă antiotomană condusă de regele Ungariei, Matei Corvin. Pentru aceasta regele maghiar primeşte de la Roma o sumă destul de mare de bani pentru a porni la luptă. În acest context politic, domnul muntean încheie o alianţă cu regele Ungariei, la 1460. Nemulţumit, sultanul îl trimite pe Hamza bei la Giurgiu, unde este chemat şi Vlad pentru a fi prins. Fire extrem de suspicioasă, domnul muntean nu are încredere în turci şi vine însoţit de soldaţi, îi prinde şi îi execută pe trimişii sultanului. Peste puţin timp, în iarna anilor 1461-1462, face o campanie de-a lungul Dunării, eliberând Giurgiu şi atacând cetăţile turceşti de la sud de fluviu, iar teritoriul dintre Zimnicea şi gurile Dunării este complet pustiit. Vlad ucide totul în cale, bagă groaza în turci şi face piramide din capetele lor.

theodor_aman_-_vlad_the_impaler_and_the_turkish_envoys

  • în faţa acestei situaţii periculoase, create de domnul muntean la Dunăre, Mahomed al II-lea Cuceritorul trebuia să reacţioneze. În primăvara anului 1462, în fruntea unei armate impresionante şi însoţit şi de flotă (pentru a lua Chilia), sultanul se îndreaptă spre Ţara Românească. Vlad îşi adună toate forţele, care nu depăşeau 30000 de oameni, şi încearcă să-i oprească pe turci la Dunăre, dar nu reuşeşte. Sultanul aduce cu el şi un alt domn, pe fratele lui Vlad, Radu cel Frumos. Domnul muntean solicită de la Matei Corvin ajutorul promis, fără să-l primească însă. În aceste condiţii el începe să-i hărţuiască pe turci, evitând o luptă deschisă şi aplică şi el tactica pârjolirii în calea duşmanului, care se îndrepta spre Târgovişte.
  • în noaptea de 16-17 iunie 1462, Vlad organizează împreună cu 7000 de călăreţi acel atac de noapte asupra taberei turceşti, provocând panică şi făcându-i pe turci să se ucidă între ei. Trădat de marea boierime care se alătură lui Radu cel Frumos, Vlad trece munţii, sperând în ajutorul regelui maghiar. Acesta însă influenţat de negustorii saşi, nedorind o confruntare cu turcii, dar mai ales pentru a justifica lipsa ajutorului pe care trebuia să i-l dea lui Vlad, îl arestează acuzându-l că a trecut de partea turcilor şi-l închide la Buda. De aici, el va fi eliberat abia în 1476 la insistenţele lui Ştefan cel Mare şi este pus din nou domn în Ţara Românească. Aceasta a treia domnie este extrem de scurtă, doar după două luni este ucis de un grup de boieri, conduşi de Laiotă Basarab care era omul turcilor. Rămasă din 1462 pe mâna lui Radu cel Frumos, ţara va fi închinată din nou turcilor, iar domnii următori vor fi slabi, fiind controlaţi de turci şi de marea boierime.

atacul-de-noapte-al-lui-vlad-tepes

Sursa: Vălu Năstăselu, Istoria Românilor, Editura Spiru Haret, Iaşi, 2005, p. 88-89.

3 răspunsuri »

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.