Istoricul zilei

13 Iulie în Istorie

Cele mai importante evenimente istorice care au avut loc pe data de 13 iulie sunt:

 1793: Revoluția franceză: Jean Paul Marat este înjunghiat până la moarte în cadă de către Charlotte Corday.
 – 1841: A fost semnată Convenția Internațională de la Londra privind regimul strâmtorilor Bosfor și Dardanele.
 – 1878: Tratatul de la Berlin: Puterile europene redesenează harta Balcanilor. Serbia, Muntenegru și România devin complet independente de Imperiul Otoman.
 – 1897: După doar două zile în aer, expediția polară cu balonul cu gaz a cercetatorilor suedezi Salomon August Andrée, Nils Strindberg și Knut Fraenkel este forțată să aterizeze. Abia după 30 de ani, în vara anului 1930 doi pescari de pe baleniera Bratvaag au descoperit corpurile celor trei expediționari, perfect conservate în gheață. Șefului expediției, inginerul Andrée, îi lipsea însă capul, mâncat probabil de urși.
 – 1908: Femeile concurează la Jocurile Olimpice moderne pentru prima dată.
 – 1928: La concursul automobilistic de la Monthelery din Franța, Matei Ghica stabilește 8 recorduri mondiale.
 – 1930: Primul Campionat Mondial de fotbal a fost organizat la Montevideo, Uruguay.
 – 1945: A fost transportată prima bombă atomică în deșertul din New Mexico, fiind pregătită pentru primul test al unei bombe atomice care a avut loc două zile mai târziu.
 – 1977: O pană de curent de 25 de ore a cauzat panică și haos în New York.
 – 1985: A avut loc (simultan la Londra și Philadelphia) celebrul concert Live Aid, organizat de Bob Geldof.
 – 1990: Liga Studenților din Institutul Politehnic București, Asociația studenților arhitecți și Grupul Independent pentru Democrație organizează un marș de solidaritate cu Marian Munteanu și cu ceilalți arestați, în zilele de 13–15 iunie.
 – 1990: Dezastru de pe Vârful Lenin: un cutremur cu magnitudinea de 6,4 în Afganistan declanșează o avalanșă pe Vârful Lenin, ucigând 43 de alpiniști în cel mai grav accident de alpinism din istorie.
 – 1995: Republica Moldova a semnat documentele de aderare la Consiliul Europei, devenind, oficial, cel de–al 35–lea membru al organizației (Strasbourg).
 – 1995: Albania a intrat, în mod oficial, în Consiliul Europei, devenind cel de-al 36-lea membru al organizației.
 – 2000: Istoricului american de origine română Radu Florescu i s–a acordat titlul Honoris Causa al Academiei Române.
 – 2000: Guvernul bulgar a decis închiderea definitivă a celor mai vechi două reactoare de la centrala nucleară de la Kozlodui până la sfârșitul lui 2002, în deplin acord cu cerința de aderare la Uniunea Europeană.
 – 2003: A fost inaugurat primul guvern interimar în Irak.
 – 2016: Theresa May îl înlocuiește pe David Cameron ca lider al Partidului Conservator și devine prim-ministru al Regatului Unit.
 – 2019: Simona Halep o învinge pe Serena Williams (6-2, 6-2) în finala de la Wimbledon. Este al doilea titlu de Grand Slam câștigat și este prima jucătoare din România care câștigă turneul de la Wimbledon.

Data de 13 iulie este o zi importantă pentru istoria sportului. La 13 iulie 1908 femeile au participat, pentru prima dată, la jocurile olimpice moderne. Într-o altă zi de 13 iulie, dar în 1930, a începutul prima Cupă Mondială de fotbal masculin în Uruguay. Însă, pentru noi, cea mai importantă performanţă a fost în 2019, când Simona Halep a învins-o pe Serena Williams (6-2, 6-2) în finala de la Wimbledon. Este al doilea titlu de Grand Slam câștigat și este prima jucătoare din România care câștigă turneul de la Wimbledon.

Sursa: www.wikipedia.com


VEZI ŞI:

12 Iulie în Istorie

11 Iulie în Istorie

10 Iulie în Istorie

9 Iulie în Istorie

8 Iulie în Istorie

7 Iulie în Istorie

5 Iulie în Istorie

4 Iulie în Istorie

3 Iulie în Istorie

2 Iulie în Istorie

1 Iulie în Istorie

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.