Istoricul zilei

3 Iulie în Istorie

Cele mai importante evenimente istorice care au avut loc pe data de 3 iulie sunt:

 324: Bătălia de la Adrianopole: Constantin I îl înfrânge pe Licinius, care fuge din Bizanț.
 – 987: Hugo Capet este încoronat rege al Franței, primul din dinastia capețiană, dinastie ce va conduce Franța până în 1328; linia va fi succedată de ramuri ale dinastiei capețiene: Valois și Bourbon care au domnit până la Revoluția franceză din 1792.
 – 993: Prima atestare documentară a orașului Potsdam.
 – 1608: Exploratorul francez Samuel de Champlain a înființat orașul Quebec (Canada). A fost numit “părintele Noii Franțe” și a ocupat funcția de guvernator până la moarte.
 – 1849: Trupele de intervenție franceză și spaniolă cuceresc Roma și restabilesc Statele Papale. Republica Romană este abolită cu forța.
 – 1863: Războiul civil american – Ziua finală a Bătăliei de la Gettysburg, descrisă drept punctul de cotitură al războiului, și care se încheie cu victoria Uniunii.
 – 1866: Războiul austro-prusac este decis de Bătălia de la Königgrätz, care se termină cu victoria prusacilor și va duce la preluarea de către Prusia a națiunii germane proeminente din Imperiul austriac.
 – 1886: Inginerul german Karl Benz dezvăluie oficial “Benz Patent Motorwagen“, privit ca primul automobil, un vehicul conceput pentru a fi propulsat de un motor.
 – 1898: Joschua Slocum devine primul navigator solitar care realizează înconjurul complet al Pământului.
 – 1928: John Logie Baird englez a enunțat, pentru prima dată, principiul televiziunii în culori.
 – 1940: Atacul de la Mers-el-Kébir: În Operațiunea Catapult, un grup naval britanic a distrus o mare parte a flotei franceze pentru a evita ca aceasta să cadă în mâinile germanilor.
 – 1941: Al Doilea Război Mondial: Stalin își anunță planul canicular împotriva invaziei germane.
 – 1944: Al Doilea Război Mondial: Minsk este eliberat de sub controlul nazist de trupele sovietice în timpul Operațiunii Bagration.
 – 1988: Podul Fatih Sultan Mehmet din Istanbul, Turcia este finalizat, oferind a doua conexiune între continentele Europa și Asia peste Bosfor.
 – 1990: Adunarea generală a Academiei Române reprimește 72 de membri corespondenți (literați, istorici, oameni de știință) cărora li s–a retras această calitate sau care au fost privați de ea pe nedrept între 1948–1989.
 – 1992: Hunedoara a fost primul județ al României primit ca membru în cadrul Ansamblului Regiunilor Europei.
 – 2013: Președintele Egiptului Mohamed Morsi este răstrurnat de la putere de o lovitură militară după patru zile de proteste în întreaga țară care solicită demisia lui Morsi. Președintele Curții Constituționale Supreme din Egipt, Adly Mansour este declarat președinte în exercițiu.
  • La 3 iulie 1886, inginerul german Karl Benz dezvăluie oficial “Benz Patent Motorwagen“, privit ca primul automobil, un vehicul conceput pentru a fi propulsat de un motor.
  • Sursa: www.wikipedia.com

VEZI ŞI:

2 Iulie în Istorie

1 Iulie în Istorie

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.