Istoricul zilei

10 Iulie în Istorie

Cele mai importante evenimente istorice care au avut loc pe data de 10 iulie sunt:

 – 48 î.Hr.: Bătălia de la Dyrrhachium: În Macedonia, Iulius Cezar abia evită o înfrângere catastrofală în fața lui Pompei.
 – 138: Împăratul Hadrian moare de insuficiență cardiacă la reședința sa din golful Napoli, Baiae; este înmormântat la Roma, în Mormântul lui Hadrian, alături de răposata sa soție, Vibia Sabina. Este succedat de Antoninus Pius.
 – 1086: Regele Knut al IV-lea al Danemarcei este ucis de țărani rebeli.
 – 1212: Cel mai grav dintre incendiile timpurii ale Londrei distruge mare parte din oraș.
 – 1460: Richard Neville, al 16-lea Conte de Warwick învinge forțele lancasteriene ale regelui și-l ia prizonier pe regele Henric al VI-lea în Bătălia de la Northampton.
 – 1553: Lady Jane Grey urcă pe tronul Angliei. După doar nouă zile tronul este preluat de regina Maria I a Angliei, care își va decapita rivala șase luni mai târziu.
 – 1645: În cadrul primului război civil din Anglia dintre parlamentariști și regaliști are loc Bătălia de la Langport terminată cu victoria decisivă a trupelor parlamentare care preiau controlul principalei zone de aprovizionare a trupelor regaliste.
 – 1778: În cadrul Războiului de Independență al Statelor Unite, regele Ludovic al XVI-lea al Franței declară război Regatului Marii Britanii.
 – 1850: Millard Fillmore devine cel de-al 13-lea președinte al Statelor Unite.
 – 1890: Wyoming a fost admis ca cel de-al 44-lea stat al Statelor Unite.
 – 1908: Fizicianul olandez Heike Kamerlingh Onnes a fost primul care a reușit să lichefieze heliul prin răcirea gazului la o temperatură mai mică decât un kelvin.
 – 1924: La Jocurile Olimpice de la Paris, Paavo Nurmi numit „finlandezul zburător” a stabilit noi recorduri mondiale pentru cursele de 1.500 și 5.000 m cu doar o oră diferență între curse.
 – 1938: Pilotul american Howard Hughes ocolește Pământul cu un Lockheed 14 împreună cu tovarășii săi în 91 de ore, stabilind un record de circumnavigare a lumii.
 – 1943: Armatele anglo–americane debarcă în insula Sicilia, deschizând un nou front în cel de–Al Doilea Război Mondial (Operațiunea Husky).
 – 1955: Uniunea Sovietică – Primul zbor al avionului TU–104, pionier al aviației civile cu reacție.
 – 1962: A fost lansat, de la Cape Canaveral, Telstar, primul satelit de telecomunicații, făcând posibilă transmiterea de programe de televiziune peste Oceanul Atlantic.
 – 1970: A fost creată Banca Internațională de Investiții.
 – 1973: La Roma, John Paul Getty III, în vârstă de 16 ani, este răpit de membrii ai organizației ‘Ndrangheta. Făptașii cer o răscumpărare de 17 milioane de dolari. Bunicul său, miliardarul J. Paul Getty, refuză să plătească, dar, după ce familia a primit urechea lui tăiată împachetată într-un ziar, a negociat o plată de 3,2 milioane de dolari (echivalentul a 19,5 milioane de dolari în 2021), iar Getty a fost eliberat la cinci luni după ce a fost răpit.
 – 1985: Nava Greenpeace Rainbow Warrior este bombardată și scufundată în Auckland, Noua Zeelandă de către agenții francezi DGSE, omorându-l pe Fernando Pereira.
 – 1991: Boris Elțân a devenit primul președinte rus ales de un electorat.
 – 1992: La Miami, Florida, fostul lider panamez Manuel Noriega este condamnat la 40 de ani de închisoare pentru trafic de droguri în Statele Unite.
 – 1994: România pierde în fața Suediei, calificarea în semifinale Campionatului Mondial de Fotbal din SUA, unde putea întâlni echipa Braziliei.
 – 1997: Președinții Statelor Unite și Franței, Bill Clinton și Jacques Chirac, au devenit cetățeni de onoare ai Bucureștiului, printr-o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București.
 – 2000: 30 milioane de oameni, din peste 2.000 orașe, au participat la un „Marș al lui Isus” pentru celebrarea celor 2.000 ani de creștinism.
 – 2000: Israel: Președintele Ezer Weizman își dă demisia, cu trei ani înainte de încheierea celui de–al doilea mandat în fruntea statului.
 – 2000: Bashar al-Assad este ales președinte al Siriei după moartea tatălui său Hafiz al-Assad.
 – 2006: În Mongolia, la aniversarea a 800 de ani de la înființarea statului se inaugurează o statuie uriașă de 40 de metri înălțime a lui Genghis Khan.
 – 2015: România: Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, rata anuală a inflației a ajuns în teritoriu negativ (-1,6%), pe fondul reducerii TVA la alimente și băuturi la 9%.
 – 2016: Echipa națională de fotbal a Portugaliei câștigă finala Campionatul European de Fotbal 2016 cu scorul de 1-0 în fața echipei naționale de fotbal a Franței.

La 10 iulie 1553 Lady Jane Grey urcă pe tronul Angliei. După doar nouă zile tronul este preluat de regina Maria I a Angliei, care își va decapita rivala șase luni mai târziu.

Sursa: www.wikipedia.com


VEZI ŞI:

9 Iulie în Istorie

8 Iulie în Istorie

7 Iulie în Istorie

5 Iulie în Istorie

4 Iulie în Istorie

3 Iulie în Istorie

2 Iulie în Istorie

1 Iulie în Istorie

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.