Istoricul zilei

16 Iulie în Istorie

Cele mai importante evenimente istorice care au avut loc pe data de 16 iulie sunt:

 – 1054: Marea Schismă dintre bisericile creștine occidentale și bisericile orientale de rit bizantin.
 – 1228: Canonizarea Sfântului Francisc de Assisi.
 – 1264: Prima mențiune documentară a orașului Bistrița.
 – 1377: Încoronarea regelui Richard al II-lea al Angliei.
 – 1544: Filip Moldoveanul a tipărit la Sibiu Catehismul Luteran, prima carte tipărită în limba română.
 – 1661: Banca suedeză “Stockholms Banco” emite primele bancnote din Europa. Acestea au purtat numele de Kreditivsedlar.
 – 1782: La Burgtheater are loc premiera operei Răpirea din serai de Wolfgang Amadeus Mozart.
 – 1898: Începe vizita oficială a regelui Carol I al României la Sankt Petersburg. Este prima vizită a unui șef de stat român în Rusia, după cucerirea independenței. (16/28 – 19/31)
 – 1909: Șahul Persiei Mohammad Ali Shah Qajar este obligat să abdice și înlocuit cu fiul său, Ahmad Shah Qajar.
 – 1920: „Acordul de la Spa” privind reparațiile datorate de Germania puterilor învingătoare din Primul Război Mondial. României i-a fost repartizată o cotă de 1% din totalul reparațiilor germane și 10,55% din cele orientale (de la Ungaria, Austria și Bulgaria).
 – 1921: A avut loc primul Congres al medicilor din România, prezidat de prof. dr. Ioan Cantacuzino. (16-23)
 – 1945: Proiectul Manhattan: În deșertul Alamogordo din SUA a avut loc primul test al unei bombe atomice „Trinity Test“, în care s-au folosit șase kilograme de plutoniu și care a declanșat o explozie echivalentă cu puterea a 19 kilotone de TNT; ca urmare a exploziei, suportul de lansare a fost pulverizat, iar nisipul, pe o rază de 700 metri, calcinat.
 – 1951: Controversatul rege Leopold al III-lea al Belgiei din cauza comportamentului său în timpul ocupației germane din Belgia, abdică în favoarea fiului său, Baudouin I al Belgiei.
 – 1951: Este publicat romanul autorului american J.D. Salinger, De veghe în lanul de secară. Aproximativ un milion de exemplare sunt vândute în fiecare an, cu vânzări totale de peste 65 de milioane de cărți.
 – 1961: Atleta Iolanda Balaș, multiplă campioană, a stabilit, într-un concurs desfășurat la Sofia (Bulgaria), al 14-lea și ultimul record mondial al său la săritura în înălțime: 1,91 m.
 – 1965: Charles de Gaulle și președintele Italiei, Giuseppe Saragat inaugurează tunelul de sub Mont Blanc, care leagă localitatea franceză Chamonix de cea italiană Aosta; considerat, la inaugurare, cel mai lung tunel din lume (11600 m), în prezent ocupă locul al patrulea.
 – 1969: Programul Apollo: Apollo 11, prima misiune cu echipaj uman care urmează să aterizeze pe Lună, este lansat de la Kennedy Space Center din Cape Canaveral, Florida.
 – 1979: Președintele irakian, Ahmed Hassan al-Bakr demisionează și este înlocuit cu Saddam Hussein.
 – 1990: În Ucraina a fost adoptată “Declarația privind suveranitatea de stat“.
 – 1992: A avut loc prima ședință a “Consiliului Național al Audiovizualului“, în cadrul căreia Titus Raveica a fost ales președinte.
 – 1994: Cometa Shoemaker-Levy 9 este distrusă într-o coliziune frontală cu Jupiter.
 – 1999: John F. Kennedy, Jr., care pilota un avion Piper Saratoga, moare când avionul său s-a prăbușit în Oceanul Atlantic. Soția lui, Carolyn Bessette Kennedy, și cumnata lui, Lauren Bessette, de asemenea, au murit.
 – 2000: Ultima eclipsă de lună a secolului XX.

La 16 iulie 1504 a avut loc Marea Schismă dintre bisericile creștine occidentale și bisericile orientale de rit bizantin.

Sursa: www.wikipedia.com


VEZI ŞI:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.