Istoricul zilei

24 Aprilie în Istorie

Cele mai importante evenimente istorice care au avut loc pe data de 24 aprilie sunt:

1184 î.Hr.: Războiul troian: Potrivit legendei, grecii intră în Troia folosind un cal.

1434: Prima atestare documentară a funcției de spătar la Curtea Moldovei – funcție de înalt demnitar, care purta, la festivități, sabia și buzduganul domnului.

1558: Maria Stuart, regină a Scoției se căsătorește cu Delfinul Franței, François, la Notre Dame de Paris.

1800: Președintele american John Adams semnează un act prin care era alocată suma de 5000$ în vederea achiziționării de cărți “pentru uzul Congresului”. Astfel, s-au pus bazele Bibliotecii Congresului SUA.

1846: Începutul războiului mexicano-american.

1870: S–a pus piatra de temelie a Capelei Sf. Elisabeta, ale carei picturi murale au fost executate în 1874 de Gheorghe Tătărescu.

1877: Începe războiul ruso–turc, la care ia parte și România, dornică să–și consfințească independența de stat deplină.

1898: SUA invadează Cuba, declanșând Războiul Hispano-American care se încheie prin Tratatul de pace de la Paris (10 decembrie 1898), prin care Cuba este proclamată independentă.

1915: Începe genocidul armean, în care 2 milioane de armeni sunt uciși de către otomani.

1916: A început la Dublin, revolta de Paști; repede înăbușită, mișcarea a avut un rol determinant în modificarea statutului Irlandei, ca republică independentă.

1918: Tratatul de pace de la București, dintre România, pe de o parte și Germania, Austro–Ungaria, Bulgaria și Turcia, pe de altă parte. Pacea, înrobitoare pentru țara noastră, nu a fost niciodată ratificată de către regele Ferdinand, tratatul devenind nul.

1945: Al Doilea Război Mondial: A început Bătălia de la Halbe în pădurea Spree, lângă orășelul Halbe, în sud-estul Berlinului și s-a terminat cu victoria sovieticilor.

1967: Cosmonautul sovietic Vladimir Komarov moare în naveta Soyuz 1 când parașuta nu se deschide. Este primul om care moare în timpul misiunilor spațiale.

1970: Este lansat primul satelit chinez, “Dong Fang Hong I“.

1990: Telescopul spațial Hubble a fost lansat la bordul navetei spațiale Discovery.

1998: Sârbii aprobă prin referendum (94,73%) respingerea de către președintele Slobodan Miloșevici a unei medieri a conflictului din Kosovo, propuse de comunitatea internațională.

2001: S–a desfășurat “Gala Hagi“, marcând retragerea lui Gheorghe Hagi – „unul dintre cei mai buni fotbaliști români din toate timpurile”.

1 răspuns »

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.