Regele Mihai I a încetat din viaţă, astăzi, 5 decembrie 2017, la vârsta de 96 de ani. România a pierdut astfel un simbol al bunului simţ şi al datoriei faţă de patria pe care a păstorit-o la mijlocul secolului trecut. Mai jos aveţi câteva rânduri despre activitatea regelui Mihai, până la exilarea acestuia.
Mihai I de România, rege minor al României sub regenţă (1927-1930), rege constituţional al României (1940-1947).
- Născut în România în anul 1921, ca fiu al lui Carol al II-lea şi al Elenei, fiica regelui Constantin I al Greciei, nepot al regelui Ferdinand I. La moartea acestuia (iulie 1927), Mihai devine rege, deoarece tatăl său renunţase la dreptul de „prinţ moştenitor”. Fiind minor, treburile statului cădeau în seama unei regenţe, formată din trei persoane (prinţul Nicolae, fratele lui Carol, patriarhul Miron Cristea şi Gheorghe Buzdugan, preşedintele Curţii de Casaţie).
- Grija pentru creşterea şi educarea lui Mihai a căzut în seama reginei mame Elena.
- În 1930, Carol se întoarce în ţară şi, în condiţii excepţionale, îşi reia prerogativele, devenind regele Carol al II-lea. Mihai primea în compensaţie, prin decret regal, titlul de „Mare Voievod de Alba Iulia”.
- Mihai urmează cursurile primare la castelul Peleş între anii 1929-1932, avându-l profesor pe Nicolae Saxu. Cursurile liceale vor fi urmate în chip organizat, dar după o formulă originală a lui Carol al II-lea. Acesta a întemeiat o şcoală palatină, cu un grup de profesori proveniţi din toate straturile societăţii: câte un fiu de profesor, de doctor, ofiţer, avocat, ţăran, muncitor, din rândurile minorităţilor maghiară şi germană. Astfel s-a înfiripat şi a funcţionat „Clasa regelui Mihai”. Au fost selecţionaţi dascăli renumiţi pentru toate disciplinele.
- În vacanţe, Mihai o vizita pe mama sa, care, după divorţ, se stabilise la Florenţa. Aici Mihai va face o grea operaţie de apendicită (1937) şi, întors în ţară, Carol al II-lea îl înalţă pe fiul său la grad de sublocotenent (1938) şi îi încredinţează comanda întâiului pluton al companiei întâi din întâiul batalion al vânătorilor de munte.
- Moartea reginei Maria (10 iulie 1938) constituie un moment greu pentru Mihai.
- Absolvă liceul şi îşi trece Bacalaureatul (1940).
- Carol al II-lea abdică (1940) şi Mihai redevine rege al României (1940-1947). Până în 1943, când adevărata conducere a statului era exercitată de generalul Ion Antonescu, Mihai a cunoscut izolarea de la Sinaia.
- Din 1943, după marile înfrângeri suferite de armatele germane şi de sateliţii ei, Mihai revine la Bucureşti, preluându-şi treptat prerogativele. Mihai participă la evenimentele din august 1944, care duc la înlăturarea dictaturii antonesciene.
- În perioada de după venirea la putere a guvernului Petru Groza (martie 1945), Mihai este tot mai mult îndepărtat de la exercitatea prerogativelor sale şi determinat să abdice (30 decembrie 1947).
- I s-a retras abuziv cetăţenia română şi a fost îndepărtat din ţară, nevoit să ia drumurile străinătaţii.
- În străinătate, Mihai s-a căsătorit cu Ana de Bourbon-Parma, membră a familiei regale a Danemarcei.
Sursa: Andrei Pippidi, România regilor, Bucureşti, 1994.
Categorii:Fără categorie
11 răspunsuri »