Istoricul zilei

24 Martie în Istorie

Cele mai importante evenimente istorice care au avut loc la data de 24 martie sunt:

 – 1199: Regele Richard I al Angliei este rănit de o arbaletă în timp ce lupta în Franța; acest lucru va duce la moartea sa pe 6 aprilie.
 – 1562: Diaconul Coresi a început, la Brașov, tipărirea unui Tetraevanghel slavon. Lucrarea facea parte dintr-o serie mai amplă, de peste 15 volume.
 – 1603: Iacob al VI-lea al Scoției este proclamat rege Iacob I al Angliei și Irlandei, la moartea Elisabetei I.
 – 1714: În urma conflictului dintre Constantin Brâncoveanu și boierii Cantacuzini, domnul, reclamat la Poartă, este mazilit. Fiul stolnicului Constantin Cantacuzino, Ștefan, capătă domnia.
 – 1721: Johann Sebastian Bach dedică șase concerte lui Christian Ludwig, margraf de Brandenburg-Schwedt, astăzi numite Concertele brandenburgice, BWV 1046-1051.
 – 1818: Gheorghe Lazăr a fost numit „dascăl” de aritmetică, geometrie și geografie la Școala de la „Sfântul Sava”, unde a inaugurat cursurile în limba română.
 – 1874: Înființarea Agenției diplomatice române la Petersburg.
 – 1882: Robert Koch, medic și microbiolog german, a anunțat descoperirea mycobacterium tuberculosis bacteria responsabilă pentru tuberculoză.
 – 1949: Filmul „Hamlet“, regizat de Laurence Olivier, a fost prima peliculă britanică ce a câstigat un premiu Oscar.
 – 1965: Funcția de președinte al Consiliului de Stat al României a revenit lui Chivu Stoica, în urma decesului lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.
 – 1973: Trupa rock Pink Floyd lansează albumul Dark Side of the Moon.
 – 1990: A luat ființă Serviciul Român de Informații.
 – 1999: Războiul din Kosovo: NATO a început atacurile asupra Iugoslaviei fără aprobarea Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite (UNSC), fiind prima dată când NATO atacă o țară suverană.
 – 2001: A avut loc redeschiderea oficială a Galeriei de Artă Românească Modernă din cadrul Muzeului Național de Artă al României.
 – 2015: Zborul 9525 al Germanwings aflat pe ruta Barcelona, Spania – Düsseldorf, Germania cu 150 de persoane la bord se prăbușește într-o regiune muntoasă a Alpilor în apropiere de Digne-les-Bains, în sudul Franței. Două zile mai târziu, după cercetarea cutiei negre, procurorii francezi declară că dovezile susțin concluzia că Andreas Lubitz, copilotul german, a prăbușit în mod deliberat avionul.
 – 2020: Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost amânate pentru 2021 ca răspuns la pandemia de coronavirus.

La 24 martie 1603 a încetat din viaţă regina Elisabeta I a Angliei, după o domnie de 45 de ani. Pe tronul englez va fi adus regele Iacob al VI-lea al Scoţiei, devenit regele Iacob I al Angliei. 

Sursa: http://www.wikipedia.com


VEZI ŞI:

20 Martie în Istorie

19 Martie în Istorie

18 Martie în Istorie

17 Martie în Istorie

16 Martie în Istorie

14 Martie în Istorie

13 Martie în Istorie

12 Martie în Istorie

11 Martie în Istorie

10 Martie în Istorie

8 Martie în Istorie

7 Martie în Istorie

6 Martie în Istorie

5 Martie în Istorie

4 Martie în Istorie

3 Martie în Istorie

1 Martie în Istorie

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.