Istoricul zilei

10 Martie în Istorie

Cele mai importante evenimente istorice care au avut loc pe data de 10 martie sunt:

 – 241 î.Hr.: Primul Război Punic: Victoria decisivă a romanilor asupra Cartaginei în bătălia de la Insulele Aegates pune capăt primului război punic.
 – 1291: Românii din Transilvania sunt menționați, pentru prima dată, ca participanți la Dieta specială convocată de regele Ungariei, Andrei al III-lea, la Alba Iulia.
 – 1629: Carol I al Angliei dizolvă Parlamentul; începutul celor „11 ani de tiranie” în care n-a existat parlament.
 – 1661: La o zi după moartea ministrului său, cardinalul Jules Mazarin, regele Franței Ludovic al XIV-lea în vârstă de 23 de ani a luat în propriile mâini toate problemele guvernării.
 – 1831: Se înființează Legiunea străină după un decret al regelui Ludovic Filip al Franței.
 – 1835: Teodor Diamant, socialist utopic, pune bazele primului falanster de tip fourierist din România, la Scăieni, Județul Prahova, intitulat Societatea agronomică și manufacturieră sau Colonia soților agronomi. Societatea a fost desființată de autorități un an mai târziu.
 – 1855: Se inaugurează linia telegrafică București-Giurgiu.
 – 1857: Apare, la Paris, apoi la București, săptămânalul Buciumul, sub direcția lui Cezar Bolliac.
 – 1871: Față de continuarea manifestărilor antigermane, Carol I convoacă guvernul și ia hotărârea de a părăsi țara chiar a doua zi. Renunță la ideea abdicării cu condiția constituirii unui guvern care să obțină votarea bugetului și să rezolve problema concesionării căilor ferate. Guvernul liberal condus de Ion Ghica demisionează. Lascăr Catargiu își ia răspunderea noului guvern.
 – 1876: Alexander Graham Bell a făcut cu succes primul apel telefonic, spunând “Domnule Watson, vino aici; am nevoie de tine“.
 – 1906: A avut loc catastrofa minieră de la Courrieres, Lens (Franța), soldată cu moartea a 2.000 de mineri.
 – 1920: Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române hotărăște ca în Ziua Înălțării Domnului să se oficieze slujba parastasului și pomenirea eroilor în toată țara. Pomenirea eroilor va fi interzisă din 1948.
 – 1927: A fost înființată Societatea de Chimie. Până la această dată, a funcționat ca secție a Societății Române de Știință.
 – 1931: Un incendiu de proporții a distrus Teatrul Principal din capitala Ciudad de Mexico.
 – 1945: Bombardiere americane aruncă aproape 2.000 de tone de bombe incendiare asupra orașului japonez Tokyo, distrugând mari părți din capitala Japoniei și ucigând 100.000 de civili.
 – 1966: Căsătoria prințesei Beatrix (viitoare regină) a Olandei cu diplomatul german Claus von Amsberg.
 – 1974: Echipa de handbal masculin a României a câștigat campionatul mondial după ce a învins în finală echipa RDG-ului cu scorul de 14 – 12 și a devenit pentru a patra oară campioană mondială.
 – 1977: La Observatorul Kuiper al NASA, James L. Elliot și echipa sa descoperă sistemul de inele din jurul planetei Uranus.
 – 2006: Mars Reconnaissance Orbiter ajunge pe Marte.
     La 10 martie 1974 echipa României de handbal masculin a câştigat titlul mondial pentru a patra oară după ce a învins în finală, echipa gazdă, RDG, cu scorul de 14-12. România intră, astfel, în Cartea Recordurilor, cu o performanță unică la acel moment.

VEZI ŞI:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.