Istoricul zilei

6 Iunie în Istorie

Cele mai importante evenimente istorice care au avut loc într-o zi de 6 iunie sunt:

1513: Trupele italiene a „Ligii Sfinte” înving în Bătălia de la Novara, armata sub conducerea lui Ludovic al XII-lea al Franței.
 – 1523: Regentul Suediei, Gustav Vasa, este ales rege al Suediei, marcând simbolic sfârșitul Uniunii de la Kalmar. Această zi este Ziua Națională a Suediei.
 – 1654: Regina Cristina abdică de pe tronul suedez și este succedată de vărul ei, Carol al X-lea Gustav. Motivele abdicării sunt dorința ei de a deveni catolică (lucru interzis în Suedia protestantă) și nu voia să se căsătorească pentru a avea un moștenitor la tron.
 – 1674: Este încoronat Shivaji, fondatorul Imperiului Maratha.
 – 1808: Fratele lui Napoleon, Joseph Bonaparte, este încoronat rege al Spaniei.
 – 1809: Suedia promulga o nouă Constituție, care restabilește puterea politică pentru Ståndsriksdagen, după 20 de ani de absolutismul luminat. În același timp, Carol al XIII-lea este ales pentru a-i succeda lui Gustav Adolf al IV-lea, ca rege al Suediei.
 – 1857: Sofia de Nassau se căsătorește, la castelul din Wiesbaden-Biebrich, cu viitorul rege Oscar al II-lea al Suediei și Norvegiei.
 – 1925: A fost fondată compania americană producătoare de automobile „Chrysler“.
 – 1930: Restaurația carlistă. Carol al II-lea s-a reîntors în țară, intrând ilegal, cu pașaport fals.
 – 1932: Alexandru Vaida-Voievod a fost ales președinte al Consiliului de Miniștri (6 iunie-10 august 1932).
 – 1942: Al Doilea Război Mondial: SUA declară război României și Bulgariei, declanșându-se, în zilele următoare, expedițiile aeriene americane asupra țării noastre, în special asupra Prahovei.
 – 1944: Al Doilea Război Mondial: Începe Bătălia Normandiei. Ziua Z, sub numele de cod Operation Overlord, începe cu debarcarea a 155.000 de trupe aliate pe plajele din Normandia în Franța.
 – 1960: La București, atleta Iolanda Balaș a stabilit un nou record mondial la săritura în înălțime: 1,85 m.
 – 1961: Primul titlu de campion mondial cucerit de un luptător român, Valeriu Bularca, la Campionatul mondial de lupte greco-romane de la Yokohama.
 – 1971: A fost lansată nava „Soiuz 11“, prima navă cosmică de transport, într-o misiune ce a durat 23 de zile, 17 ore și 40 minute.
 – 1987: A fost dat în folosință Pasajul Unirii din Capitală, cel mai lung pasaj subteran auto bucureștean (900 metri din care 600 acoperiți).

La 6 iunie 1944  a început Bătălia Normandiei. Ziua Z, sub numele de cod Operation Overlord, începe cu debarcarea a 155.000 de trupe aliate pe plajele din Normandia în Franța.

Sursa: http://www.wikipedia.com


VEZI ŞI:

4 Iunie în Istorie

3 Iunie în Istorie

2 Iunie în Istorie

2 Iunie în Istorie

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.