Istoricul zilei

4 Mai în Istorie

Cele mai importante evenimente istorice care au avut loc pe data de 4 mai sunt:

1471: Războiul celor două roze: Bătălia de la Tewkesbury: Eduard al IV-lea din Casa de York învinge armata Casei Lancaster și îl omoară pe Eduard, Prinț de Wales, singurul descendent al regelui Henric al VI-lea și a Margaretei de Anjou.

1493: Papa Alexandru al VI-lea împarte Lumea Nouă între Spania și Portugalia, de-a lungul liniei de demarcație.

1555: Apare prima ediție a Profețiilor lui M. Michel Nostradamus, profețiile lui Nostradamus, cu primele 353 de versete.

1646: Apare, la Iași , „Cartea românească de învățătură de la prăvilele împărătești și de la alte giudețe„, primul cod de legi tipărit în limba română.

1675: Regele Carol al II-lea al Angliei ordonă construirea Observatorului Regal din Greenwich.

1814: Napoleon I este exilat pentru 100 de zile pe insula Elba.

1814: Regele Ferdinand al VII-lea al Spaniei semnează Decretul din 4 mai, întorcând Spania la absolutism. Inchiziția a fost reintrodusă.

1738: Papa Clement al XII-lea a publicat constituția „In Eminenti” prin care condamnă Francmasoneria.

1904: Începe construcția Canalului Panama.

1904: Inginerul James Royce și Sir Charles Stewart Rolls au pus bazele companiei Rolls-Royce, producătoare de mașini „de excelență”. Din 1998 numele de marcă Rolls–Royce a fost achiziționat de către BMW.

1904: S-a înființat echipa germană de fotbal Schalke 04.

1919: În China s-a declanșat „Mișcarea 4 Mai„, prima mișcare studențească importantă din istoria Chinei. Studenții au demonstrat în Piața Tiananmen din Beijing, China protestând împotriva Tratatului de la Versailles prin care se transferau teritorii chineze Japoniei.

1930: Poliția britanică îl arestează pe Mahatma Gandhi.

1932: Al Capone este transferat la închisoarea federală din Atlanta, Georgia pentru a-și ispăși pedeapsa cu închisoarea de unsprezece ani pentru evaziune fiscală.

1945: Al Doilea Război Mondial: Capitularea Germaniei la Lüneburg Heath, armata nord-germană se predă feldmareșalului britanic Bernard Montgomery.

1949: S-a semnat acordul americano–sovietic (acordul Jessup–Malik), care a pus capăt blocadei Berlinului.

1949: Avionul în care se afla echipa italiană de fotbal Torino care se întorcea de la Lisabona, s-a lovit de zidurile unei biserici la Superga. Nu au existat supraviețuitori. În acea vreme Torino era cea mai bună echipă din Italia.

1953: Ernest Hemingway câștigă premiul Pulitzer pentru Bătrânul și marea.

1955: S-a stins din viaţă George Enescu, compozitor, violonist, pianist și dirijor român.

1959: Are loc prima ceremonie a premiilor Grammy.

1965: A fost fondat Teatrul „Ion Creangă” din București.

1971: Are loc intrarea în circulație a primului tramvai V3A.

1979: După victoria din ziua precedentă a Partidului Conservator la alegerile parlamentare, Margaret Thatcher este învestită în funcția de prim-ministru al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

1992: La Strasbourg se deschid lucrările celei de–a 44–a sesiuni a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, la care România participă ca invitată specială.

1994: A fost semnat, de către Israel și OEP (Cairo), acordul privind autonomia palestiniană în Gaza și Ierihon.

1997: Beatificarea lui Cefelino Jimenez Malla, cunoscut sub numele de El Pele, primul țigan martir din istoria Bisericii.

1998: Primul colocviu comun dintre Uniunea Europei Occidentale (UEO) și Alianța Nord–Atlantică, organizat din inițiativa Adunării Parlamentare a UEO. Colocviul a avut ca principal obiectiv relansarea procesului de definire în cadrul NATO a Identității Europene de Apărare (IDE) ( Madrid, 4–6).

1998: Reuniunea internațională asupra biodiversității. Participă miniștrii mediului din întreaga lume ( Bratislava , 4–5).

1999: Parlamentul bulgar aprobă solicitarea NATO privind survolarea teritoriului țării de către avioane ale Alianței, în cursul operațiunilor împotriva Iugoslaviei.

2002: NASA lansează satelitul de cercetare Aqua pentru a explora rolul apei în ecosistemul complex al planetei noastre. Aqua este primul satelit dintr-un grup de sateliți denumiți “Constelația După-amiezii” și face parte din „Earth Observing System” a NASA.

2003: A fost dezvelit, la Târgu Mureș, primul monument din România ridicat în memoria victimelor Holocaustului.

2004: Spaniolul Rodrigo Rato a fost ales director general al Fondului Monetar Internațional.

2008: Peste 134.000 de persoane ucise sau dispărute de ciclonul Nargis în Myanmar, cel mai mare dezastru natural de la Cutremurul din Oceanul Indian din 2004.

2018: S-a stins din viaţă Doina Cornea, publicistă și disidentă română.

George-Enescu-documentar

La 4 mai 1955 s-a stins din viaţă George Enescu, compozitor, violonist, pianist și dirijor român. Tot la aceeaşi dată, dar 63 de ani mai târziu, a trecut la cele sfinte şi Doina Cornea, publicistă și disidentă română.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.