Anul 1600 – Mihai Viteazul – schiţa lecţiei + fişă de lucru (clasa a VIII-a)

Schiţa lecţiei în format pdf pentru listare:Anul 1600 – Mihai Viteazul – schiţa lecţiei

Fişă de lucru în format pdf pentru listare:Anul 1600 – Mihai Viteazul – fişă de lucru


În cursul secolului al XVI-lea, dominaţia otomană asupra Ţărilor Române s-a intensificat, manifestându-se prin creşterea tributului, intervenţia sultanului în alegerea domnilor, monopolul comercial otoman. În aceste împrejurări, în anul 1593 a urcat pe tronul Ţării Româneşti Mihai Viteazul.

Mihai a aderat în anul 1594 la coaliţia antiotomană Liga Sfântă şi a declanşat la Bucureşti lupta cu turcii. În mai 1595, la Alba Iulia, a fost semnat tratatul de alianţă cu Sigismund Bathory (principele Transilvaniei), prin care Mihai Viteazul era nevoit să accepte suzeranitatea principelui în schimbul sprijinului antiotoman din partea acestuia.

În august 1595, Mihai Viteazul a obţinut o importantă victorie în bătălia de la Călugăreni, împotriva trupelor otomane, desăvârşită apoi prin înfrângerea acestora la Giurgiu (octombrie 1595).

 

batalia-de-la-calugareni

În 1598. domnul Ţării Româneşti a semnat tratatul antiotoman cu împăratul romano-german Rudolf al II lea de Habsburg, suzeranitatea principelui Transilvaniei Sigismund Bathory fiind anulată.

În noiembrie 1599, ca urmare a înfrângerii noului principe al Transilvaniei, Andrei Bathory, în bătălia de la Şelimbăr, Mihai Viteazul a unit Transilvania cu Ţara Românească.

În primăvara anului 1600, armata lui Mihai a trecut în Moldova, condusă de din august 1595 de Ieremia Movilă, care era favorabil Imperiului Otoman. Moldova a intrat sub stăpânirea lui Mihai Viteazul şi, pentru câte luni, cele trei Ţări Române au fost unite sub aceeaşi conducere.

646x404

Confruntat cu rezistenţa nobilimii  maghiare din Transilvania, Mihai Viteazul a pierdut în faţa acesteia bătălia de la Mirăslău (septembrie 1600), apoi, în fruntea Ţării Româneşti a fost impus Simion Movilă, fratele domnului moldovean. Cu sprijinul oferit de aliatul său, Rudolf al II-lea, Mihai a revenit în Trasilvania, în 1601, unde a obţinut victoria de la Guruslău (august 1601).

Mihai Viteazul a fost ucis la scurt timp după bătălia de la Guruslău, în tabăra militară de pe Câmpia Turzii.

Sursa:Cristian Vornicu, Magda Stan, Istoria de nota 10, Editura CD Press, 2010, Bucureşti, p. 84-85.

2 răspunsuri »

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.