Cele mai importante evenimente istorice care au avut loc în ziua de 8 septembrie au fost:

 • 1495: A început domnia lui Radu cel Mare în Țara Românească.
 • 1504: David, o sculptură din marmură realizată de Michelangelo Buonarroti și care îl înfățișează pe regele David dezbrăcat, a fost dezvelită la Florența.
 • 1636: Este fondată Universitatea Harvard.
 • 1761: Căsătoria regelui George al III-lea al Regatului Unit cu ducesa Charlotte de Mecklenburg-Strelitz.
 • 1831: William al IV-lea este încoronat rege al Marii Britanii și al Hanovrei.
 • 1888: La Londra este găsit corpul celei de-a doua victime a lui Jack Spintecătorul, Annie Chapman.
 • 1900: Un uragan care a lovit orașul Galveston, Texas a făcut mai mult de 8 000 de victime umane.
 • 1941: Începerea blocadei Leningradului, lichidată definitiv la 27 ianuarie 1944.
 • 1944: Al doilea război mondial: Londra este lovită pentru prima dată de rachetele germane V-2.
 • 1954: Americanul Jonas Edward a realizat primul vaccin împotriva poliomielitei; la 12 aprilie 1955, vaccinul a început să fie comercializat pe piața americană.
 • 1959: România a fost inclusă în componența Comitetului pentru examinarea problemelor dezarmării, instituit în baza unui acord între cele patru mari puteri (SUA, Marea Britanie, Franța, URSS); Comitetul era format din zece state: SUA, Marea Britanie, Franța, Italia, Canada, URSS, Bulgaria, Polonia, România și Cehoslovacia (își va începe lucrările la Geneva, în martie 1960).
 • 1991: În urma unui referendum, Republica Macedonia și-a declarat independența față de Iugoslavia.
 • 1994: Are loc, la Berlin, ceremonia plecării trupelor aliate (americane, britanice și franceze) prezente în Berlinul de Vest după anul 1945. Ceremonia a avut loc în prezența președintelui Franței, François Mitterrand, a premierului britanic, John Major, a secretarului de stat american, Warren Christopher și a cancelarului german, Helmut Kohl.

Radu_cel_Mare_DealuRadu cel Mare a fost domn al Țării Românești din anul 1495 până în anul 1508. În timpul domniei sale a fost tipărit Liturghierul slavon al lui Macarie (1508) în spațiul românesc, reprezentând prima carte românească în istoria literaturii române, finalizat la data de 10 noiembrie 1508.

image009David este o sculptură, capodoperă a Renașterii, creată între 1501 și 1504 de artistul italian Michelangelo. Este o statuie de marmură albă care măsoară 4,34 metri a unui bărbat nud. Statuia îl reprezintă pe eroul biblic David. Statuia a fost realizată dintr-un bloc de marmură albă de Carrara, abandonată după eșecul altor sculptori. Michelangelo a știut să profite din plin de strâmtimea blocului de marmură și să forțeze unul din defecte (o spărtură în care artistul a săpat spațiul dintre brațul drept și tors) în favoarea sa. Michelangelo l-a reprezentat pe David cu praștia în mână, chiar înainte de lupta cu Goliat. Inițial plasat în fața clădirii Palazzo Vecchio, în Piazza della Signoria, originalul se află, din 1873, expus la Galleria dell’Accademia din Florența.

Dr_Jonas_Edward_Salk_(cropped)Jonas Edward Salk a fost un medic virusolog american, creatorul vaccinului contra poliomielitei.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.